Ελλάδα: Η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη

Η διαφθορά στην Ελλάδα αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, είμαστε η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΕΕ.

Στο σχετικό πίνακα η Ελλάδα «φιγουράρει» πρώτη με ποσοστό διαφθοράς 98%. Στην δεύτερη θέση αυτής της λίστας βρίσκεται η Κύπρος με 94%, την στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 34%.

Την ίδια στιγμή, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει άλλη κάρτα που δημοσιεύει η Κομισιόν, με βάση το ίδιο γκάλοπ στο ερώτημα, για το πόσο σημαντική θεωρούν οι πολίτες τη διαφθορά. Σε αυτόν τον πίνακα η Ελλάδα λαμβάνει ξανά αρνητική πρωτιά καθώς το 50% των ερωτηθέντων την θεωρεί «πολύ σημαντικό πρόβλημα».

Που σημαίνει ότι όχι μόνο είμαστε οι πιο διεφθαρμένοι αλλά το ξέρουμε κιόλας…

Επίσης είμαστε πρώτοι στην ανεργία των νέων, στον έλεγχο των ΜΜΕ, στον έλεγχο της διεφθαρμένης δικαστικής εξουσίας, στη μηνιαία υπερβάλλουσα θνησιμότητα, σε θανάτους νέων από ναρκωτικά, στην ακρίβεια, έχουμε το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την μεγαλύτερη αύξηση ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ότι άλλο αρνητικό κυκλοφορεί εκεί έξω, έχουμε την πρώτη θέση.

πηγή

Βασίλειο της διαφθοράς η Ελλάδα – Νέα έρευνα

Εκτεταμένη διαφθορά κυρίως στην πολιτική, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στη Δικαιοσύνη «βλέπουν» οι πολίτες, οι οποίοι όμως ταυτόχρονα παραδέχονται ότι η ελληνική κοινωνία είναι ανεκτική στο φαινόμενο. Κάποιο ποσοστό –3 στους δέκα– αναφέρει ότι θα προχωρούσε σε καταγγελία εφόσον διαπίστωνε διαφθορά, ενώ η απροθυμία όσων δεν θέλουν να κάνουν κάτι εδράζεται στην πεποίθησή τους ότι «δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα». 

Στην ερώτηση σε «ποιον τομέα του δημόσιου βίου θεωρείτε ότι υπάρχει διαφθορά και σε ποιον βαθμό», τα πρωτεία κατέχουν τα ΜΜΕ αφού το 85% εκτιμά ότι στην ενημέρωση υπάρχει διαφθορά μεγάλη ή πολύ μεγάλη. Ελάχιστα μικρότερο είναι το αντίστοιχο ποσοστό για την πολιτική και ακολουθούν: οι πολεοδομίες, όπου το 75,% θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη ή πολύ μεγάλη διαφθορά, ο δημόσιος τομέας/υπηρεσίες με ποσοστό 75,1%, η τοπική αυτοδιοίκηση με ποσοστό 74,7%, αλλά και η Δικαιοσύνη με ποσοστό 66,7%.

Το 65,9% πιστεύει ότι υπάρχει μεγάλη ή πολύ μεγάλη διαφθορά στην υγεία, το 64,3% στην εφορία, το 62,6% στο τραπεζικό σύστημα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς 54,1% θεωρούν πως υπάρχει μεγάλη ή πολύ μεγάλη διαφθορά στην Εκκλησία.

Ατομικό συμφέρον

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι 9 στους 10 (89,8%) πιστεύουν ότι η ελληνική κοινωνία είναι ανεκτική στη διαφθορά, κυρίως γιατί προτάσσεται το ατομικό συμφέρον έναντι του συλλογικού.

Ολόκληρη η έρευνα εδώ

πηγή πηγή

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights