Η Εκκλησία της KGB και ο «Μητροπολίτης του Ταμπάκο»

Γράφει ο Théo

Τον Μάρτιο του 2018 ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος επισκέφθηκε την Βουλγαρία για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 140ης επετείου της υπογραφής της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, της σημαντικότερης εθνικής εορτής των Βουλγάρων.

Η επίσκεψη δεν είχε καλή κατάληξη. Λίγο πριν την αποχώρησή του από την χώρα, ο Κύριλλος, με την χαρακτηριστική αλαζονεία που τον διέπει, επέπληξε δημοσίως την Βουλγαρική Κυβέρνηση και τον Βούλγαρο Πρόεδρο επειδή κατά την διάρκεια κάποιας τελετής μνημονεύσαν όλες τις ευρωπαϊκές εθνότητες της τσαρικής Ρωσίας που συνέβαλαν στην απελευθέρωση των Βουλγάρων από τους Οθωμανούς και όχι μόνο τους Ρώσους! «Η Βουλγαρία απελευθερώθηκε από την Ρωσία, όχι από την Πολωνία, την Λιθουανία ή την Φινλανδία» είπε σε ειρωνικό τόνο ο Κύριλλος, προσθέτοντας ότι οι Βούλγαροι «διαστρεβλώνουν την Ιστορία» και «υποτιμούν τον ρόλο της Ρωσίας στα γεγονότα»!   

Στον απόηχο των προσβλητικών δηλώσεων του Κυρίλλου, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Βαλέρι Σημαιώνοφ, εμφανώς οργισμένος από την συμπεριφορά του Ρώσου Πατριάρχη, ανέφερε κατά την διάρκεια συνέντευξής του σε βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό μεταξύ άλλων τα εξής:    

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στον κόσμο ποιος είναι ο Πατριάρχης Κύριλλος. Αυτός ο άνθρωπος δεν κατέβηκε από τον ουρανό, δεν έρχεται από τον Παράδεισο και δεν είναι απόστολος του Ιησού Χριστού. Ο Κύριλλος είναι γνωστός ως «ο Μητροπολίτης των Τσιγάρων της Ρωσίας». Από το 1996 έχει εισαγάγει [στην Ρωσία] τσιγάρα άνευ δασμών αξίας $14 εκατομμυρίων. Αυτός ο πονηρός τύπος έχει κερδίσει $14 εκατομμύρια από τσιγάρα και $4 εκατομμύρια από την εισαγωγή οίνου υπό το πρόσχημα εκκλησιαστικών αναγκών χωρίς να πληρώσει δασμούς. Έχει ιδιωτικό αεροσκάφος, βίλα στην Ελβετία και ρολόι αξίας $30,000. Τι είναι αυτός; Δεν είναι Ορθόδοξος κληρικός. Είναι ο πράκτορας Μιχαήλοφ, ένας δευτεροκλασάτος πράκτορας της σοβιετικής KGB, γεγονός που έχει αποδειχθεί. Και αυτό το άτομο έχει το θράσος να εγκαλεί τον Βούλγαρο Πρόεδρο!»      

Οι δηλώσεις αυτές, που ενδέχεται να ακούγονται απίστευτες σε ορισμένους, αποκαλύπτουν μια σκοτεινή πλευρά της ιστορίας της «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», την οποία οι περισσότεροι στην Ελλάδα αγνοούν.

Όταν ξέσπασε η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, η χρονολογούμενη  από τον εκχριστιανισμό των Ρως «Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας», έχοντας διαχρονικά αποτελέσει παράγοντα κοινωνικής σταθερότητας και έρεισμα του Τσαρισμού στην Ρωσία, βρέθηκε αμέσως στο στόχαστρο του αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος, το οποίο εξαπέλυσε εναντίον της μια σειρά διωγμών πρωτοφανών στα ιστορικά χρονικά. Η Ρωσική Εκκλησία απώλεσε την νομική της υπόσταση και περιουσία, εκατοντάδες ιεροί ναοί βεβηλώθηκαν, λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ χιλιάδες επίσκοποι, ιερείς αλλά και απλοί πιστοί φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν ή εκτελέστηκαν.

Οι αντιθρησκευτικές διώξεις κορυφώθηκαν τη δεκαετία του 1930, επί κυβερνήσεως Στάλιν. Μόνο κατά τις σταλινικές εκκαθαρίσεις των ετών 1936-38 φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν στην Σιβηρία πάνω από 150.000 Ρώσοι κληρικοί, από τους οποίους τουλάχιστον 100.000 εκτελέστηκαν. Ενδεικτικό της καταστροφής που υπέστη η Ρωσική Εκκλησία είναι ότι από τους 55.000 ναούς που λειτουργούσαν στην Ρωσία πριν την μπολσεβικική επανάσταση, μόλις 500 επιβίωσαν των διωγμών.

Ανάμεσα στους ναούς που καταστράφηκαν επί Στάλιν ήταν και ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού στην Μόσχα. Ο ιστορικός ναός κατεδαφίστηκε με εκρηκτικά κατ’ εντολή του Στάλιν, προκειμένου στην θέση του να χτιστεί το «Παλάτι των Σοβιέτ», ένα φαραωνικό κτίσμα στου οποίου την κορυφή θα δέσποζε ένα τεράστιο άγαλμα του Λένιν.

Αυτή η ανελέητη εκστρατεία βίας και τρομοκρατίας συνεχίστηκε απαρέγκλιτα μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, οπότε αίφνης σημειώθηκε μια τεράστια αλλαγή στην σοβιετική πολιτική έναντι της Ρωσικής Ορθόδοξής Εκκλησίας. Ο Στάλιν, έχοντας διαπιστώσει ότι οι βίαιες μέθοδοί του δεν είχαν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά, απεναντίας, είχαν στρέψει μεγάλο μέρος του λαού εναντίον του εν μέσω πολέμου, αποφάσισε να αλλάξει τακτική. Έδωσε διαταγή να παύσουν οι διωγμοί και επεδίωξε να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Εκκλησία, ενώ υπό το πρόσχημα της «ανασυγκρότησής» της τοποθέτησε στις τάξεις της μερικούς από τους πιο πιστούς πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του. Έτσι, οι χιλιάδες κληρικοί που είχε εξοντώσει αντικαταστάθηκαν από αχειροτόνητους τσαρλατάνους ψευτο-ιερείς και από απατεώνες ψευτο-επισκόπους χωρίς ιερατικές ή θεολογικές σπουδές, οι οποίοι, μαζί με τους ελάχιστους εναπομείναντες υποταγμένους στην σοβιετική εξουσία κληρικούς, συνέθεσαν την «νέα» Ρωσική Εκκλησία, που στο εξής θα αποτελούσε το «μακρύ χέρι» του σοβιετικού καθεστώτος στις θρησκευτικές υποθέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ρωσίας.  

Το μοντέλο αυτό της απολύτως ελεγχόμενης από το Κρεμλίνο και την KGB Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο εμπνεύστηκε ο Στάλιν, ακολουθήθηκε πιστά από τους σοβιετικούς ηγέτες που τον διαδέχτηκαν και εξακολουθεί να ακολουθείται μέχρι σήμερα από το εγκληματικό και διεφθαρμένο καθεστώς Πούτιν.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι TSN ο πρώην Μητροπολίτης Κιέβου Φιλάρετος μετά την αποκάλυψη ότι αυτός και ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος υπήρξαν πράκτορες της KGB υπό τα διακριτικά «Αντόνοφ» και «Ντρόζντοφ»:

«Όλοι οι αρχιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας, χωρίς εξαίρεση, είχαν σχέσεις με την KGB. Δεν υπήρχε αρχιερέας που να μην έχει σχέση με την KGB, διότι το ίδιο το σύστημα ήταν τέτοιο που δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να ελεγχθεί η Εκκλησία. Για να χειροτονηθείς επίσκοπος, έπρεπε να συμφωνείς με την KGB.»

Ο δε Νικίτα Χρουστσόφ φέρεται να ήταν ο πρώτος που επιχείρησε να χρησιμοποιήσει την Ρωσική Εκκλησία ως μέσο ασκήσεως εξωτερικής πολιτικής, επιχειρώντας να εξαγάγει στην Δύση και ιδιαίτερα στην Λατινική Αμερική μια μαρξιστική εκδοχή της χριστιανικής θεολογίας, την λεγόμενη «Θεολογία της Απελευθέρωσης». Η επιχείρηση αυτή συνεχίστηκε από την KGB για δεκαετίες, ακόμα και μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, μέσω του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, με την συμμετοχή μάλιστα του πράκτορα της KGB και νυν Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.

Τις παραπάνω πληροφορίες επιβεβαιώνει η μαρτυρία του Ίον Μίχαϊ Πατσέπα, πρώην αντιστράτηγου και διοικητή του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων της διαβόητης Σεκιουριτάτε, σε άρθρο του στο περιοδικό National Review:

«Η Ιστορία συχνά επαναλαμβάνεται, και εάν έχετε ζήσει δύο ζωές, όπως εγώ, έχετε αρκετές πιθανότητες να παρακολουθήσετε την επανάληψη του δράματος με τα ίδια σας τα μάτια.

Η Θεολογία της Απελευθέρωσης, για την οποία λίγα έχουν ακουστεί επί δύο δεκαετίες, επανήλθε στην επικαιρότητα. Αυτό όμως που δεν αναφέρεται είναι η προέλευσή της. Δεν επινοήθηκε από Λατινοαμερικανούς Καθολικούς. Αναπτύχθηκε από την KGB. Ο άνθρωπος που ηγείται τώρα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Κύριλλος, εργαζόταν μυστικά για την KGB υπό την κωδική ονομασία «Μιχαήλοφ» και πέρασε τέσσερις δεκαετίες προωθώντας την Θεολογία της Απελευθέρωσης, την οποία εμείς οι επί κεφαλής του ανατολικοευρωπαϊκού δικτύου πληροφοριών ονομάζαμε Εκχριστιανισμένο Μαρξισμό.

Η Θεολογία της Απελευθέρωσης έχει γενικώς γίνει κατανοητή ως ένα πάντρεμα Μαρξισμού και Χριστιανισμού. Αυτό που δεν έχει κατανοηθεί είναι ότι δεν υπήρξε το προϊόν χριστιανών που ορέγονταν τον Κομμουνισμό, αλλά κομμουνιστών που ορέγονταν τους χριστιανούς. Περιγράφω την γέννηση της Θεολογίας της Απελευθέρωσης στο βιβλίο μου, Παραπληροφόρηση (Disinformation), το οποίο συνεγράφη μαζί με τον καθηγητή Ρόναλντ Ρίτσλακ. Η γέννησή της υπήρξε μέρος ενός άκρως απορρήτου κομματικού/καθεστωτικού προγράμματος παραπληροφόρησης, επισήμως εγκεκριμένου το 1960 από τον διευθυντή της KGB Αλεξάντρ Σελέπιν και το στέλεχος του Πολίτμπιρο Αλεξέι Κιριτσένκο, τον δεύτερο τότε στην κομματική ιεραρχία μετά τον Νικήτα Χρουστσόφ.

Ο νεαρός αρχιμανδρίτης Κύριλλος -κατά κόσμον Βλαντίμιρ Γκουντγιάεφ- (δεξιά) μαζί με τον Μητροπολίτη Λένιγκραντ και Νόβγκοροντ Νικόδημο (κέντρο). Όπως αργότερα αποκαλύφθηκε, o Νικόδημος, ο οποίος το 1975 διορίστηκε πρόεδρος του ΠΣΕ, υπήρξε πράκτορας της KGB υπό το διακριτικό «Σβιάτοσλαβ».

Το 1971 η KGB έστειλε τον Κύριλλο –που μόλις είχε προαχθεί στον βαθμό του αρχιμανδρίτη– στην Γενεύη ως απεσταλμένο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Το ΠΣΕ ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος διεθνής θρησκευτικός οργανισμός μετά το Βατικανό, εκπροσωπώντας σχεδόν 550 εκατομμύρια Χριστιανούς διαφόρων ομολογιών σε 120 χώρες. Η κύρια αποστολή του Κυρίλλου/Μιχαήλοφ ήταν να χρησιμοποιήσει το ΠΣΕ για την εξάπλωση της νέας Θεολογίας της Απελευθέρωσης σε όλη την Λατινική Αμερική. Το 1975 η KGB κατόρθωσε να τοποθετήσει τον Κύριλλο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΣΕ –θέση που κατείχε μέχρι να «εκλεγεί» Πατριάρχης της Ρωσίας το 2009. Λίγο αφότου εισήχθη στην Κεντρική Επιτροπή, ο Κύριλλος ανέφερε στην KGB: «Τώρα η ατζέντα του ΠΣΕ είναι επίσης η δική μας ατζέντα.»

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, το οποίο κατά τον Ψυχρό Πόλεμο είχε αλωθεί από πράκτορες της KGB, ήταν και παραμένει διαβόητο για την προώθηση οικουμενιστικών, αντεθνικών, μεταμοντέρνων και μαρξιστικών τάσεων στις χριστιανικές εκκλησίες.

Επί των ετών του Κυρίλλου στην διοίκηση του ΠΣΕ, η Θεολογία της Απελευθέρωσης ρίζωσε βαθιά στην Λατινική Αμερική –όπου τώρα ο χάρτης παρουσιάζει αξιοπρόσεκτες ερυθρές κηλίδες. Τα ρωσικά πολεμικά πλοία και βομβαρδιστικά επέστρεψαν στην Κούβα για πρώτη φορά από την Κουβανική Κρίση των Πυραύλων του 1962, και η Ρωσία έχει επίσης προσφάτως στείλει πλοία και βομβαρδιστικά στην Βενεζουέλα. 

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος II, ο οποίος γνώριζε καλά τα κομμουνιστικά τεχνάσματα, δεν παρασύρθηκε από την Θεολογία της Απελευθέρωσης των Σοβιετικών. Το 1983 ο φίλος και έμπιστος συνεργάτης του Καρδινάλιος Ράτζινγκερ (μετέπειτα Πάπας Βενέδικτος XVI), ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ο προκαθήμενος της Συνόδου για το Δόγμα της Πίστεως του Βατικανού, αποκήρυξε ως μαρξιστική την ιδέα της Θεολογίας της Απελευθέρωσης ότι η ταξική πάλη είναι θεμελιώδης στην Ιστορία. Ο καρδινάλιος αποκάλεσε την Θεολογία της Απελευθέρωσης «εξέχουσα αίρεση» και την κατακεραύνωσε ως «θεμελιώδη απειλή» για την Εκκλησία.    

Φυσικά, ήταν και παραμένει μια απειλή  –μία σκοπίμως σχεδιασμένη για να υπονομεύσει την Εκκλησία και να αποσταθεροποιήσει την Δύση, καθυποτάσσοντας την θρησκεία σε μια αθεϊστική πολιτική ιδεολογία προς γεωπολιτικό όφελος.

Τώρα, ονόματα –όπως του Όσκαρ Ρομέρο και του Μιγκέλ ντ’ Εσκότο Μπρόκμαν– που δεν είχαν ακουστεί από την δεκαετία του 1980, όταν η Σοβιετική Ένωση ήταν ακόμα της μόδας, είναι και πάλι στην διεθνή επικαιρότητα. Και εδώ είμαστε. Οι προαγωγοί μιας θρησκευτικής ιδεολογίας εμπνευσμένης από την KGB, οι οποίοι κάποτε εναγκαλιζόταν την βίαιη μαρξιστική επανάσταση, τώρα αρνούνται την σύνδεσή της με τον Μαρξισμό και την KGB.  

Πολλοί αποβιώσαντες αξιωματικοί της KGB πρέπει να είχαν ξεκαρδιστεί στους τάφους τους την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1999, όταν ο παλιός τους προϊστάμενος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κάποτε ομόλογός μου στην KGB, ενθρονίστηκε στο Κρεμλίνο. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η KGB ήταν κράτος εν κράτει. Τώρα, η KGB –αναβαπτισμένη σε FSB– είναι το ίδιο το Κράτος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ρωσική εφημερίδα Νοβάγια Γκαζέτα, έως το 2003, 6.000 περίπου πρώην αξιωματικοί της KGB διηύθυναν τις ομοσπονδιακές και τοπικές κυβερνήσεις της Ρωσίας. Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Τhe Guardian αναφέρει ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει μυστικά συσσωρεύσει πάνω από $40 δισεκατομμύρια, καθιστάμενος ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης.

Στην Ρωσία, όσο περισσότερο τα πράγματα αλλάζουν, τόσο περισσότερο παραμένουν τα ίδια.

Αυτό μας φέρνει πίσω στον Κύριλλο/Μιχαήλοφ. Το 2006 η προσωπική περιουσία του Αρχιεπισκόπου Κυρίλλου υπολογιζόταν στα $4 δισεκατομμύρια από την Moscow News. Καθόλου περίεργο. Κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η Έδρα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό την διεύθυνση του Κυρίλλου, απέσπασε το προνόμιο της άνευ δασμών εισαγωγής τσιγάρων ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του στην KGB. Δεν του πήρε πολύ χρόνο να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ξένων τσιγάρων στην Ρωσία.

Πριν λίγα χρόνια, ενώ ο Κύριλλος επισκεπτόταν την Ουκρανία ως ο νέος Πατριάρχης της Ρωσίας, κάποια εφημερίδα δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία ο ιεράρχης φαινόταν να φορά ένα ρολόι Breguet, του οποίου η αξία εκτιμήθηκε στα $30.000. Η ρωσική εφημερίδα Kommersant κατηγόρησε τον Κύριλλο ότι κατεχράτο του προνομίου της άνευ δασμών εισαγωγής τσιγάρων και του απέδωσε το προσωνύμιο «ο Μητροπολίτης του Ταμπάκο». Ο Κύριλλος αρνήθηκε ότι κατείχε τέτοιο ρολόι. Είπε ότι η φωτογραφία έπρεπε να είχε αλλοιωθεί από τους εχθρούς του και ανήρτησε την «αληθινή» φωτογραφία του στην επίσημη ιστοσελίδα του. Μια προσεκτική εξέταση αυτής της «αληθινής» φωτογραφίας όμως δείχνει ότι το ρολόι Breguet έχει σβηστεί από τον καρπό του, όμως η αντανάκλασή του εξακολουθεί να είναι ευκρινής στην επιφάνεια της έδρας κάτω από το χέρι του.»     

Το σκάνδαλο της αμύθητης περιουσίας του Κυρίλλου/Μιχαήλοφ αναζωπυρώθηκε το 2020, όταν ο Ρώσος Πατριάρχης εθεάθη να φορά ακόμα ένα πανάκριβο ρολόι, αυτή την φορά ένα Ulysse Nardin αξίας $16.000. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε η ρωσική ιστοσελίδα Proekt, ο Κύριλλος φέρεται να είναι ιδιοκτήτης τριών πολυτελών διαμερισμάτων στην Μόσχα, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Νοβάγια Γκαζέτα, διαθέτει επίσης ένα σαλέ στην Ελβετία, κοντά στην Ζυρίχη, και ακίνητη περιουσία αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στις περιοχές του Σμολένσκ και του Καλίνιγκραντ.

Όπως δήλωσε ο Ρώσος συγγραφέας και πρώην αντισυνταγματάρχης της KGB που διέφυγε στις ΗΠΑ Κονσταντίν Πρεομπραζένσκι:

«Η KGB δεν εξαφανίσθηκε. Και δυστυχώς ούτε η ΕΣΣΔ εξαφανίσθηκε, απλώς έγινε μικρότερη. Η τρέχουσα ρωσική ηγεσία (σ.σ. του Πούτιν) έχει αποκαταστήσει πλήρως την KGB. (…) Πως μπορεί κανείς να ομιλεί για την συνεργασία της Εκκλησίας με την KGB στο παρελθόν, όταν ακόμη και σήμερα στην Εκκλησία όλες οι διοικητικές (ανώτατες) θέσεις είναι κατειλημμένες από πράκτορες της KGB; Όπου και να κοιτάξεις, βλέπεις έναν πράκτορα. Και ο Πατριάρχης, και οι υφιστάμενοί του –όλοι πράκτορες της KGB.»   

elladakosmos.gr

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights