Παιχνίδια κατασκόπων στις Βρυξέλες – Μαροκινός πράκτορας πίσω από το σκάνδαλο διαφθοράς – Ποιος είναι ο Μ118

Το σκάνδαλο χρηματισμού και διαφθοράς, γνωστό πλέον ως Qatar Gate, στο οποίο πρωταγωνιστεί η οικογένεια Καϊλή αποκτά νέες διαστάσεις μετά και τις πληροφορίες για εμπλοκή του Μαρόκου στην υπόθεση. Όπως αναφέρει το Politico, οι βελγικές αρχές έχουν εστιάσει την προσοχή τους σε έναν Μαροκινό κατάσκοπο.

Ο κατάσκοπος των μαροκινών μυστικών υπηρεσιών (DGED) Mohamed Belahrech θεωρείται ένα από τα βασικά πρόσωπα του σκανδάλου διαφθοράς.

Η κωδική του ονομασία είναι «M118» και είναι γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό. Ειδικότερα, είναι παλιός γνώριμος των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών (CNI) αλλά και της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών (DGSI).

Στην Ισπανία η σύζυγός του Naima Lamalmi, μαζί με άλλες δύο επίσης Μαροκινές, την Atiqa Bouhouria και την Naziha El Montaser, είχαν ανοίξει ένα ταξιδιωτικό γραφείο (στη Βαρκελώνη), το οποίο λειτουργούσε σαν βιτρίνα , αφού στην πραγματικότητα μέσω αυτού διακινούνταν χρήματα που έρχονταν από το Μαροκινό Υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων προκειμένου να πληρωθούν κατάσκοποι και πληροφοριοδότες. Αναπτύχθηκε ταυτόχρονα ένα ένα δίκτυο Μαροκινών που άρχισε να δημιουργεί ισλαμικούς συλλόγους και κέντρα για να εκπαιδεύσουν τους ιεροκήρυκες (τους ιμάμηδες) και να χτίζονται τζαμιά. Το κέντρο όλων αυτών ήταν το ταξιδιωτικό γραφείο. Όλα άρχισαν να ανακαλύπτονται το 2015 όταν οι ισπανικές αρχές ξεκίνησαν οικονομικό έλεγχο και η υπόθεση οδηγήθηκε στην ισπανική δικαιοσύνη. Επικεφαλής του δικτύου ήταν ο «M118». Περισσότερα για την υπόθεση εδώ

Η Atiqa Bouhouria (σύζυγος Μαροκινού κατασκόπου), η Naziha El Montaser (σύζυγος του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Μαροκινής Κοινότητας) και η Naima Lamalmi (σύζυγος του επικεφαλής του δικτύου των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου Mohamed Belahrech)

Η δράση του «M118» στη Γαλλία
Λίγο αργότερα, ο Belahrech εμφανίστηκε στη Γαλλία όπου κατάφερε να στρατολογήσει, μέσω ενός Γαλλομαροκινού που διηύθυνε μια εταιρεία ασφαλείας στο παρισινό αεροδρόμιο Orly, έναν Γάλλο αστυνομικό που υπηρετούσε στη διεύθυνση της συνοριακής αστυνομίας (PAF). Ο τελευταίος έδωσε στον Belahrech περίπου 200 ​​αρχεία ατόμων που ήταν ύποπτα για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση, με προσωπικά δεδομένα, τους φίλους τους, τις κινήσεις τους κ.λπ.

Ως αντάλλαγμα, ο αστυνομικός και η σύζυγός του απόλαυσαν διακοπές, με όλα τα έξοδα πληρωμένα, στο Μαρόκο και την Αγκόλα και ένα έμβασμα στον τραπεζικό λογαριασμό τους 17.000 ευρώ που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν. Συνελήφθησαν το 2016, δικάστηκαν για διαφθορά , παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου κ.λπ. Η γαλλική αστυνομία δεν κατάφερε να πιάσει τον Mohamed Belaahrech, ο οποίος είχε δηλώσει μια διεύθυνση κατοικίας στην Αλσατία στην οποία δεν είχε πάει ποτέ. Η γαλλική Δικαιοσύνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του το 2016.

Η μαροκινή μυστική υπηρεσία DGED

Η μαροκινή μυστική υπηρεσία DGED στην οποία υπηρετεί ο Mohamed Belahrech ή «M118» είναι η μόνη μαροκινή υπηρεσία πληροφοριών που αναφέρεται κατευθείαν στο βασιλικό παλάτι. Διευθύνεται από το 2005 από τον Yassine Mansouri, 60 ετών, παιδικό φίλο του βασιλιά Μοχάμετ ΣΤ΄ του Μαρόκου, με τον οποίο ήταν συμφοιτητής στο βασιλικό κολέγιο.

Ο Γιασίν Μανσούρι, 60 ετών, παιδικός φίλος του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’

O Mohamed Belahrech συνέχισε τη δραστηριότητά του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ΄΄έστησε ένα περίπλοκο δίκτυο που ξεκινά από το Κατάρ και το Μαρόκο και εκτείνεται μέχρι την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο. Μάλιστα, οι αρχές υποψιάζονται ότι συμμετείχε σε πολλά λόμπι προκειμένου να αποκτήσει επικοινωνία με Ευρωπαίους ευρωβουλευτές.

Το όνομά του πρωτοακούστηκε στην υπόθεση Κατάρ όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, άφησε να εννοηθεί ότι για το σκάνδαλο ερευνάται και το Μαρόκο. «Μια χώρα που τα τελευταία χρόνια είναι ήδη στο προσκήνιο… όταν μιλάμε για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας».

Η υπηρεσία ασφαλείας του Ραμπάτ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο Βέλγιο, όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά Μαροκινών.

Ο Belahrech θεωρείται ο άνθρωπος που συνδέει τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι με τη μαροκινή μυστική υπηρεσία, τη DGED. Ο Belahrech μπορεί επίσης να είναι το κλειδί για να διαλευκανθεί ένα από τα παρατεταμένα μυστήρια του σκανδάλου του Κατάρ: η διαδρομή των χρημάτων.

elladakosmos.gr

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights