EUobserver: Η «κουλτούρα ατιμωρησίας» του Ευρωκοινοβουλίου

Ο αρθρογράφος Nikolaj Nielsen γράφει στον απόηχο του μεγαλύτερου σκανδάλου διαφθοράς που έπληξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και πάνω από μια δεκαετία, με την πρόεδρό του Ρομπέρτα Μέτσολα να κατηγορεί «κακούς παράγοντες που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες», αφότου η βελγική αστυνομία βρήκε σακούλες με μετρητά στο σπίτι της αντιπροέδρου Εύας Καϊλή.

Αλλά, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, το κοινοβούλιο και ειδικά το Προεδρείο του, έχει καλλιεργήσει εδώ και χρόνια μια κουλτούρα ατιμωρησίας όπου οι Ευρωβουλευτές και οι βοηθοί μπορούν να ξεφύγουν σχεδόν με τα πάντα.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου αναφέρθηκε σχετικά μετά τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, συμπεριλαμβανομένης της Καϊλή, με την κατηγορία ότι έλαβαν δωροδοκία περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από το Κατάρ. «Η βελγική δικαιοσύνη κάνει ό,τι απέτυχε να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είχε πει.[…]

[…]Στο επίκεντρο αυτής της ατιμωρησίας βρίσκεται το Προεδρείο, ένα πολιτικό όργανο που αποτελείται από τον πρόεδρο, τους 14 αντιπροέδρους του και πέντε λεγόμενους Κοσμήτορες ή ευρωβουλευτές που είναι υπεύθυνοι για θέματα εσωτερικού κοινοβουλίου.

Περίπου 5 χιλιάδες ευρώ/μήνα για «αναλώσιμα γραφείου»

Ανάμεσά τους και ο Γερμανός αντιπρόεδρος Ράινερ Βίλαντ του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πριν από περισσότερα από τέσσερα χρόνια στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βίλαντ εξήγησε στο EUobserver γιατί η διαφάνεια είναι ένας γραφειοκρατικός εφιάλτης που είναι πολύ ακριβή για να εφαρμοστεί.

Τα σχόλιά του στόχευαν σε ένα μηνιαίο εφάπαξ ποσό εξόδων αποζημίωσης γραφείου που μοιράζονταν σε κάθε ευρωβουλευτή, κοστίζοντας στον φορολογούμενο περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μη ανιχνεύσιμο, χωρίς αποδείξεις και αποστολή απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, σημαίνει ότι τα χρήματα μπορούν να δαπανηθούν για οτιδήποτε.

Ερωτηθείς γιατί δεν πρέπει να επιτραπεί στο κοινό να δει πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους οι εκλεγμένοι ευρωβουλευτές τους, απάντησε λέγοντας: «Επειδή θεωρώ ότι αυτό δεν είναι πραγματικά σημαντικό».

«Το μόνο κοινοβούλιο που παρέχει τις πιο λεπτομερείς δαπάνες είναι το αμερικανικό Κογκρέσο και είναι το πιο αντιδημοφιλές κοινοβούλιο από όλα», είπε στο EUobserver, επίσης το 2018. «Οπότε, όλοι όσοι πιστεύουν λοιπόν ότι αυτός είναι ο δρόμος για να γίνεις δημοφιλής, ας το ξεχάσουν», πρόσθεσε.

Ένα εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε στον Guardian αποκάλυψε ότι ο Βίλαντ ξόδεψε σχεδόν 690.000 ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων για ανακαινίσεις γραφείων στον 15ο όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτιστικού οροφής 25.000 ευρώ.

Και οι προσπάθειες για μεγαλύτερη διαφάνεια στο εφάπαξ επίδομα γραφείου ακυρώθηκαν χωρίς έκπληξη από το Προεδρείο, με βάση τις συστάσεις του Βίλαντ, τον περασμένο Οκτώβριο, παρά τη συντριπτική απαίτηση των ευρωβουλευτών.[…]

[…]

Αδύναμη εσωτερική εποπτεία

Ο Jan Zahradil, ο Τσέχος ευρωβουλευτής από τη δεξιά Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), προήδρευσε της ομάδας φιλίας της ΕΕ με το Βιετνάμ το 2018.

Είχε επίσης δεσμούς με το κυβερνών κομμουνιστικό καθεστώς στο Ανόι, κάτι που δεν δήλωσε όταν έγινε επικεφαλής ευρωβουλευτής για να διαπραγματευτεί μια εμπορική συμφωνία με το Βιετνάμ το 2019 και σε μια εποχή που ήταν αντιπρόεδρος της ισχυρής Διεθνούς του κοινοβουλίου Επιτροπή Εμπορίου.

Παραιτήθηκε ως κύριος ευρωβουλευτής στον φάκελο, μια μέρα μετά την αποκάλυψη του EUobserver.[…]

[…]

Λόμπι και δεύτερες δουλειές

Πριν από έξι χρόνια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, Γερμανός σοσιαλιστής, μεσολάβησε σε συμφωνία με την κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ. Το σχέδιο διέκοψε μια ψηφοφορία που είχε ως στόχο την απαγόρευση των δεύτερων και τρίτων θέσεων εργασίας των ευρωβουλευτών.

Έγινε εν μέσω μιας προσπάθειας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών να καταπνίξουν την κριτική κατά του Σουλτς σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησε πόρους του κοινοβουλίου κατά την εκστρατεία του για να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πάνω από το ένα τέταρτο των 705 ευρωβουλευτών του μπλοκ έχουν δηλώσει «παράπλευρες» θέσεις εργασίας, συνολικής αξίας μεταξύ 3,9 και 11,5 εκατομμυρίων ευρώ σε εξωτερικά κέρδη.

Η αποτυχία δήλωσης τέτοιων θέσεων εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποψίες εξωτερικής επιρροής, που επηρεάζουν την κρίση ενός ευρωβουλευτή, ειδικά εάν νομοθετεί για θέματα που εμπλέκουν τους ιδιώτες πληρωτές τους.

Το ΕΛΚ έκανε ένα παρόμοιο κόλπο στις αρχές του 2019, όταν ανάγκασε την ολομέλεια να διεξαγάγει μυστική ψηφοφορία για τη διαφάνεια. Εκείνη την εποχή, ο Vitor Teixeira, υπεύθυνος πολιτικής στη Διεθνή Διαφάνεια ΕΕ, με έδρα τις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε την ψηφοφορία παράλογη.

Μεταξύ των μέτρων που έπρεπε να ψηφιστούν ήταν ένα υποχρεωτικό μητρώο για τους λομπίστες, ένα σχέδιο που προωθήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πολιτισμικό σοκ

Η ίδια επιτροπή υποσχέθηκε τώρα ένα ανεξάρτητο όργανο δεοντολογίας. Αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει πρόταση. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ προσπαθεί να ξεκινήσει τη διαδικασία, εν μέσω αντίστασης από το ΕΛΚ.

Σήμερα, το κοινοβούλιο προσπαθεί να μετατοπίσει την ευθύνη για τις δικές του άτονες παραλείψεις υποστηρίζοντας ότι περίμεναν την πρόταση της επιτροπής για περισσότερο από ένα χρόνο.

Αλλά το κοινοβούλιο δεν χρειάζεται την επιτροπή να καθαρίσει τις δικές του πράξεις. Το Προεδρείο μπορεί να προτείνει κανόνες για την αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας, την ενίσχυση της επιτροπής επίβλεψης δεοντολογίας και τη βελτίωση των εσωτερικών κανόνων προστασίας των καταγγέλλων.

Συγκαλείται την πρώτη Δευτέρα της πρώτης συνόδου του κοινοβουλίου για το 2023. Θα είναι επίσης μια ημερομηνία για να δοκιμαστεί εάν η κουλτούρα της ατιμωρησίας συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights