Η Δύση επιχειρεί να θωρακιστεί έναντι της Κίνας – Η Ελλάδα κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σχέσεις του Πεκίνου με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα θα οξυνθούν έτι περισσότερο. Είναι προφανές ότι η Δύση κινείται προς μια νέα μορφή στρατηγικού οικονομικού εθνικισμού ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται καιι σε στρατιωτικό επίπεδο, βλέπε AUKUS.

Είναι πολιτική η οποία έχει διατυπωθεί επίσημα και όλοι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ευρώπη έχει συγκροτήσει ένα ενιαίο μέτωπο με τις ΗΠΑ.

Ευρωπαϊκά κράτη που στο παρελθόν είχαν υπογράψει ”Μνημόνια Συναντίληψης” με την Κίνα, έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο της κινεζικής διείσδυσης στην Ευρώπη και αλλάζουν την πολιτική τους. Η Λιθουανία, για παράδειγμα, μπλόκαρε τις κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι της Klaipėda εν μέσω μιας αυξανόμενης διπλωματικής διαμάχης με το Πεκίνο. Η απόφαση ακολούθησε τόσο την απόσυρση της Εσθονίας από ένα έργο σήραγγας στη Βαλτική, που υποστηρίζεται από την Κίνα, όσο και την αποχώρηση της Ρουμανίας από μια συμφωνία με την Κίνα για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Cernavodă το 2020. Στην Τσεχία ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Πάβελ στηρίζει πλέον ανοιχτά την Ταιβάν παρά τις αντιδράσεις της Κίνας Η Ευρώπη συνολικά που έβλεπε το Πεκίνο ως εταίρο, πλέον το αντιλαμβάνεται ως «συστημικό αντίπαλο». Όχι όμως ολόκληρη η Ευρώπη. Η Ελλάδα συνεχίζει την επικίνδυνη πολιτική της υπηρετώντας τα σχέδια της Κίνας. Ειδικότερα, έχει εμβαθύνει τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, με την κρατική ναυτιλιακή COSCO να αυξάνει το μερίδιό της στο λιμάνι του Πειραιά στο 67%.

Η αιφνίδια επίσκεψη της αναπληρώτριας πρωθυπουργού της Κίνας, Σουν Τσουνλάν στην Αθήνα

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως η αιφνίδια επίσκεψη της Σουν Τσουλάν στην Αθήνα αποφασίστηκε ως απάντηση της Κίνας στην επίσκεψη του Μπλίνκεν όπως επισημαίνει σε σημερινό άρθρο το liberal.gr. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο. Σε άρθρο της ”η Καθημερινή” επισημαίνει μεταξύ άλλων την σημασία του Πειραιά για την πολιτική της Κίνας.

«Μια Ζώνη, ένας Δρόμος»
Η κινεζική πρωτοβουλία, που αρχικά ονομάστηκε “16+1” και αργότερα επεκτάθηκε σε “17+1”, αποσκοπούσε στην πραγματικότητα στην εμβάθυνση των σχέσεων της κομμουνιστικής Κίνας με δεκαεπτά κράτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Η Λιθουανία ήταν η πρώτη χώρα που εγκατέλειψε την ομάδα, ενώ ακολούθησαν η Λετονία και η Εσθονία, συρρικνώνοντας ουσιαστικά την πρωτοβουλία σε “14+1”. Τώρα η Τσεχία φαίνεται ξεκάθαρα ότι επίσης θα γυρίσει την πλάτη της στην Κίνα.

Στο «14+1», στο οποίο υποτίθεται πως συμμετέχουν και όλες οι χώρες της βαλκανικής χερσονήσου η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει ενταχθεί στο σχήμα (το 2019). Γράφει η καθημερινή:

Η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά την παρουσία και την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια (κυρίως στη Σερβία και το Μαυροβούνιο), με τον Πειραιά να είναι η κύρια είσοδος για εμπορεύματα που κατευθύνονται στην περιοχή. Παρά τη σιδηροδρομική ένωση της Γερμανίας με την Κίνα, η Ελλάδα παραμένει ο πρώτος σταθμός για τα κινεζικά προϊόντα, με τελικό προορισμό την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Οσο, δε, καθυστερεί και η ευρωπαϊκή ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο αναμένεται η συνεχής αύξηση της κινεζικής παρουσίας στην περιοχή.

Η συνεργασία της Κίνας με τις βαλκανικές χώρες, όπως και με την Ελλάδα, ξεκίνησε με βάση έργα υποδομής και μεταφοράς, αλλά έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, η πράσινη μετάβαση και η ψηφιοποίηση. Σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και στην υποστήριξη του κινεζικού τουρισμού στη χώρα.

Κινεζική τράπεζα
Στην Ελλάδα λειτουργεί επίσης από το 2019 και η Bank of China, το πρώτο κινεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στη χώρα. Παρότι η ανάπτυξή της καθυστέρησε λόγω της έλευσης της πανδημίας, η τράπεζα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να στηρίξει τόσο κινεζικές εταιρείες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα όσο και τη δημιουργία πλατφόρμας εύρεσης συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

Είναι σαφές ότι η δυναμική συνεργασία της Ελλάδας με την Κίνα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Σε μια δύσκολη εποχή για τις σχέσεις Δύσης – Κίνας, με εμπορικές διαμάχες και δύσκολα διπλωματικά επεισόδια, όπως το πρόσφατο περιστατικό με τα ιπτάμενα αντικείμενα πάνω από τις ΗΠΑ, η ανοιχτή πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα ως προς την κινεζική οικονομία θα την καθιστά κρίσιμο σημείο εισόδου για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Βαλκάνια.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική. Μοιάζει να μην παρακολουθεί καν τις εξελίξεις. Παριστάνει τι; Τον «επιτήδειο ουδέτερο»; Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης είναι ο μόνος Ευρωπαίος αρχηγός κράτους που δεν έχει επισκεφθεί το Κίεβο!

elladakosmos.gr

Κοινοποίηση

One thought on “Η Δύση επιχειρεί να θωρακιστεί έναντι της Κίνας – Η Ελλάδα κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση

  • 21 Φεβρουαρίου, 2023, 10:02 μμ
    Permalink

    Αυτή τη χώρα την καταστρέφει η τουρκική κουτοπονηριά, η βαλκανίλα και ο μπολσεβικισμός των πολιτικών της.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights