Η Κομισιόν απαγόρευσε το TikTok στους υπαλλήλους της. Η ελληνική κυβέρνηση;

«Οι Δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας βοηθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα και τις υπηρεσίες πληροφοριών του να συλλέγει τεράστια data παγκοσμίως, δίνοντας έμφαση σε υψηλής αξίας πολιτικούς στόχους και σε ζητήματα ασφαλείας».

Από το protagon.gr

Protagon Team

H ανάγκη της κυβερνοασφάλειας ανάγκασε την κεφαλή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να στείλει το πρωί της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου ένα πολύ συγκεκριμένο email στο προσωπικό που εργάζεται για αυτήν. «Για να προστατεύσει τα δεδομένα της και για να αυξήσει την κυβερνοασφάλειά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή TikTok σε εταιρικές συσκευές και σε προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία φορητών συσκευών της Επιτροπής». Βάσει όσων επιτάσσει η Κομισιόν, η απεγκατάσταση της εφαρμογής πρέπει να γίνει «το συντομότερον δυνατόν» και πάντως πριν από τις 15 Μαρτίου: «Από τις 15 Μαρτίου, οι συσκευές με εγκατεστημένη την εφαρμογή θα θεωρούνται μη συμβατές με το εταιρικό περιβάλλον». Είναι άνευ προηγουμένου κίνηση, σχολίασε ο ιστότοπος Ρolitico.eu. «Η απαγόρευση χρήσης της κινεζικής εφαρμογής TikTok για λόγους ασφαλείας είναι το τελευταίο παράδειγμα της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της Δύσης και της Κίνας».

Η εξήγηση που έδωσε ο ιστότοπος είναι απλή: «Οι Δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας βοηθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα και τις υπηρεσίες πληροφοριών του να συλλέγει τεράστια data παγκοσμίως, δίνοντας έμφαση σε υψηλής αξίας πολιτικούς στόχους και σε ζητήματα ασφαλείας». Την είδηση επιβεβαίωσε το Ρolitico.eu μέσω ενός «ανωτέρου αξιωματούχου», όπως έγραψε. Υπάρχει όμως και ένα «παραθυράκι» στην απαγόρευση: οι υπάλληλοι της Κομισιόν, αν θέλουν να διατηρήσουν το TikTok για δική τους χρήση, πρέπει να διαγράψουν από τα δικά τους smartphones εφαρμογές που σχετίζονται με την εργασία τους.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που απαγορεύει στο προσωπικό της να χρησιμοποιεί κάποια εφαρμογή και ότι η απόφασή της ελήφθη κατόπιν «προσεκτικής ανάλυσης». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε βάσει ποίων στοιχείων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το TikTok είναι επικίνδυνο. Ανέφερε, πάντως, ότι το ζήτημα δεν διευθετήθηκε άπαξ και διά παντός με την απαγόρευση, αλλά υπόκειται «σε συνεχή επανεξέταση και πιθανώς σε επαναξιολογήσεις». Το Ρolitico.eu εκτίμησε ότι και τα άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωβουλή, πιθανότατα θα ακολουθήσουν και αυτά την Κομισιόν και θα απαγορεύσουν την κινεζική εφαρμογή, αν και εκεί, κυρίως στην Ευρωβουλή, το ζήτημα δεν λύεται με απλή διοικητική εντολή προς υπαλλήλους. Από πλευράς του, όταν ρωτήθηκε από το Ρolitico.eu, το TikTok σχολίασε ότι η απόφαση της Κομισιόν είναι λανθασμένη: «Είμαστε απογοητευμένοι με αυτή την απόφαση, η οποία πιστεύουμε ότι είναι λανθασμένη και βασίζεται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις. Επικοινωνήσαμε με την Κομισιόν για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να εξηγήσουμε με ποιον τρόπο προστατεύουμε τα δεδομένα 125 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την ΕΕ, τα οποία έρχονται στο TikTok κάθε μήνα».

Η κίνηση των Ευρωπαίων ακολούθησε ανάλογες κινήσεις των Αμερικανών. Οι ΗΠΑ κινητοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο ώστε να απαγορευτεί η εφαρμογή στις συσκευές των κρατικών υπαλλήλων, με την αιτιολογία της πιθανής κατασκοπείας εκ μέρους της Κίνας, αφού εκεί εδρεύει η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance. Και την περασμένη εβδομάδα αρκετές Πολιτείες έλαβαν τα δικά τους περιοριστικά μέτρα. Στις 23 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσει σχετικώς στο Κογκρέσο ο CEO της TikTok, Σου Τσι Τσιού. Ο Τσιού επισκέφθηκε προσφάτως και τις Βρυξέλλες. Σε αυτή την πρώτη του επίσκεψη στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κινέζος μπίζνεσμαν προειδοποιήθηκε ότι πρέπει να σεβαστεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αυτοί που ζητούν περισσότερο από όλους μέτρα περιορισμού του TikTok είναι οι Ολλανδοί, μάλιστα οι μυστικές υπηρεσίες τους διεξάγουν έρευνα.

Στη Βρετανία, το Κοινοβούλιο έκλεισε τον λογαριασμό του στο TikTok τον περασμένο Αύγουστο, ύστερα από ανησυχίες βουλευτών, ενώ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το έχει αποκαλέσει «παραπλανητικά αθώο».

Το TikTok διερευνάται επίσης από την αρχή προστασίας δεδομένων στην Ιρλανδία για ενδεχόμενες διαβιβάσεις data πολιτών στην Κίνα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το TikTok παραδέχτηκε ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της εταιρείας που εδρεύουν στην Κίνα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα ευρωπαίων χρηστών του TikTok. Ετσι, την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη διατήρηση των data που αφορούν ευρωπαίους χρήστες σε τρία κέντρα συλλογής data στην Ευρώπη.

Πηγή: Protagon.gr

Κοινοποίηση

One thought on “Η Κομισιόν απαγόρευσε το TikTok στους υπαλλήλους της. Η ελληνική κυβέρνηση;

  • 23 Φεβρουαρίου, 2023, 10:50 μμ
    Permalink

    Την Ελληνική κυβέρνηση δεν την απασχολεί το ζήτημα του Τικ Τοκ!
    Καταγίνεται περισσότερο στο ….Τάκα Τάκ….

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights