Η Τουρκία ΔΕΝ είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ

Από το defence-point.gr

Η χώρα απλά δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου όταν ήταν κράτος πρώτης γραμμής με τη Σοβιετική Ένωση, συνέβαλε στον πόλεμο της Κορέας και είχε δυτικό προσανατολισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτεται την Ουάσιγκτον. Ψηλά στην ατζέντα του είναι το αίτημα της Τουρκίας για αμερικανικά F-16. Ο Λευκός Οίκος προωθεί την πώληση ως παρηγορητικό έπαθλο, αφού το Κογκρέσο απομάκρυνε τη χώρα από το πιο προηγμένο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter λόγω της συμμαχίας της Τουρκίας με τη Ρωσία.

Η λογική του Λευκού Οίκου είναι διπλή. Πρώτον, θέλει να δελεάσει την Άγκυρα να απορρίψει τις αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, οι βοηθοί ασφαλείας του Μπάιντεν υποστηρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ επειδή έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ανδρών υπό τα όπλα στη συμμαχία μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραχωρήσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία ή Καταναγκασμός

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν κάνουν λάθος και για τα δύο. Η προσχώρηση στον τουρκικό εκβιασμό είναι να τον δικαιολογήσει. Επειδή το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία που καθοδηγείται από τη συναίνεση, η Τουρκία μπορεί να πάρει F-16 ως πληρωμή για να εγκαταλείψει το βέτο της στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, μόνο για να εγείρει τα αιτήματά της την επόμενη μέρα της ένταξής τους, υπό την απειλή να παραλύσει τις καθημερινές λειτουργίες του ΝΑΤΟ. Οι πολιτικές ελευθερίες της Σουηδίας, εν τω μεταξύ, θα ήταν είναι θύμα της διαδικασίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως κάθε προκάτοχός της που χρονολογείται από την εποχή του Αϊζενχάουερ, επιθυμούσε την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας αυτού που θα μπορούσε να προσφέρει: Η Τουρκία έχει 355.000 ενεργούς άνδρες υπό τα όπλα. Συγκρίνετε αυτό με τη Γαλλία, με λίγο περισσότερο από 200.000 ενεργούς στις ένοπλες δυνάμεις της, ή με το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει λιγότερους από 200.000. Το να συμπεριλάβουμε το σύνολο του στρατιωτικά ενεργού πληθυσμού σημαίνει ότι διογκώνουμε ακόμη περισσότερο τους αριθμούς της Τουρκίας. Η Τουρκία φέρεται ικανή να παρατάξει σχεδόν 900.000 άνδρες, περισσότερους από τα 19 μικρότερα μέλη του ΝΑΤΟ μαζί.

Συμμετοχή του ΝΑΤΟ

Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με έναν πρώην στρατιωτικό σχεδιαστή που είχε εργαστεί σε μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Έκανε μια καλή παρατήρηση: Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ είναι συχνά άσχετα. Όταν σχεδιάζουν μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ πηγαίνουν σε κάθε χώρα και ρωτούν τι είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει. Μια χώρα μπορεί να έχει δυνάμεις 100.000 αλλά αν η πολιτική ηγεσία δεν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει έστω και 5% αυτών σε μια αποστολή του ΝΑΤΟ, τότε το συνολικό μέγεθος είναι άσχετο.

Με άλλα λόγια: Εάν η Τουρκία υπόσχεται 5.000 στρατιώτες, αλλά η Πολωνία προσφέρει 10.000, τότε είναι σωστό να υποστηρίξουμε ότι η Τουρκία είναι περισσότερο από τέσσερις φορές πιο σημαντική για τη συμμαχία;
Αυτό συνέβη με την Υποστήριξη Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Τον Φεβρουάριο του 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεισέφεραν 2.500 στρατιώτες, η Τουρκία μόλις 600, λιγότερους δηλαδή από την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και τη Γεωργία που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μια χώρα με μόλις το 1/23 του πληθυσμού της Τουρκίας. Και, ακόμη και όταν η συνεισφορά της Τουρκίας ήταν μεγαλύτερη, συχνά χρησιμοποιούσε τις δυνάμεις της για αποστολές εκτός παραμέτρων του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην πηγή

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights