Σε πανεθνικό επίπεδο η έλλειψη γάλακτος στην Κούβα – Αντί για γάλα το καθεστώς εγγυάται… παγωτό

Από το havanatimes.org

Η μόνη κουβανική επαρχία στην οποία δεν σημειώθηκαν ελλείψεις γάλακτος μέσα στο 2022 δεν κατάφερε να κλείσει τη χρονιά με μια τέτοια επιτυχία. Οι φήμες ότι η Sancti Spíritus επρόκειτο να αποσύρει το προϊόν από τις ιατρικές διατροφές έχουν διαψευσθεί από τον επίσημο τύπο, ο οποίος ωστόσο επιβεβαιώνει ότι τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν δυνατή η διανομή του σε αρκετούς δήμους και ότι θα υποχρεωθεί να σταματήσει να το χρησιμοποιεί σε ορισμένα υποπροϊόντα προκειμένου να εγγυηθεί την κάλυψη των βασικών αναγκών.

«Είναι αλήθεια ότι σημειώθηκε έλλειψη γάλακτος κατά την κάλυψη της συνολικής ζήτησης επί δύο ή τρεις ημέρες, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες θα την καλύψουμε. Έχουμε ήδη θέσει σε κίνηση μια στρατηγική που περιλαμβάνει την αναστολή άλλων παροχών σε μικρές βιομηχανίες τροφίμων της La Sierpe και στο εργοστάσιο της Merida για να στείλουμε όλο το γάλα στη βιομηχανία της Sancti Spíritus», είπε στην Escambray, την τοπική κυβερνητική εφημερίδα, ο Alberto Cañizares Rodríguez, γενικός διευθυντής της Επαρχιακής Εταιρίας Προϊόντων Γάλακτος Río Zaza.

Σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της επαρχίας, 5.283 γαλόνια απαιτούνται καθημερινά προκειμένου να καλυφθούν οι ιατρικές διατροφές και εκείνες των παιδιών. Ωστόσο, τα 1.321 γαλόνια από αυτά έλειπαν. Το Γραφείο Γεωργίας και οι εταιρείες του κλάδου έχουν ξεκινήσει ένα «πρόγραμμα ανταλλαγών με τους παραγωγούς» που σημαίνει ότι θα τους συναντήσουν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που «έχουν ήδη εκπληρώσει τα ποσοστά παράδοσης γάλακτος και έχουν δικαίωμα χρήσης του πλεονάσματος», για να διαπραγματευτούν την επιπλέον παροχή γάλακτος.

Επιπλέον, όσοι δεν έχουν παραδώσει τα προβλεπόμενα από τις συμβάσεις τους, θα συναντηθούν επίσης με τους αρμόδιους του κλάδου.

Η κατάσταση των ελλείψεων επηρεάζει τους δήμους του Sancti Spíritus, του Τρινιδάδ και μέρος του Cabaiguán. Λέγεται ότι οι υπόλοιπες περιοχές προμηθεύονται απευθείας από τις βάσεις παραγωγής.

Ο Cañizares Rodríguez είπε πως στο Sancti Spíritus —όπου μέχρι τώρα δεν υπήρχαν προβλήματα στην προμήθεια φρέσκου γάλακτος— δεν υπάρχει γάλα σε σκόνη για την υποκατάσταση εκείνου που διατίθεται στα δελτία τροφίμων και στην κοινωνική κατανάλωση, και οι προμήθειες είναι διαθέσιμες μόνο για παιδιά ηλικίας έως 12 μηνών, καθώς οι εισαγωγές έχουν μειωθεί.

Ο διαχειριστής ανέφερε πως το λιωμένο τυρί και το γιαούρτι σόγιας θα συνεχίσουν να παράγονται, αφού υπάρχουν οι απαραίτητες πρώτες ύλες, και πως μέχρι να βρεθεί λύση στην έλλειψη γάλακτος σε υγρή μορφή, η παράδοση παγωτού για κοινωνική κατανάλωση στον κεντρικό δήμο θα είναι εγγυημένη.

Η αγανάκτηση, εν τω μεταξύ, ξεχειλίζει στους πληγέντες δήμους. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν κατακλυστεί από μηνύματα αναζήτησης του προϊόντος σε έλλειψη, ειδικά του γάλακτος σε σκόνη, το οποίο πλέον πωλείται έναντι 500 πέσος το μισό λίτρο.

Όμως οι εικασίες συνεχίζονται στους δρόμους, και πολλοί δεν πιστεύουν την επίσημη διάψευση. «Στο κατάστημα διανομής τροφίμων μου ενημερώθηκα ότι το γάλα ειδικής διατροφής δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο μέχρι νεωτέρας», γράφει ένας χρήστης του δικτύου.

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο το Escambray, οι αναγνώστες υποστηρίζουν ότι οι αρχές δεν είναι ειλικρινείς απέναντι στον λαό. «Αυτός ο διαχειριστής δεν είπε όλη την αλήθεια· έχουν γάλα σε σκόνη, αλλά δεν θέλουν να το κυκλοφορήσουν. Γιατί το κρατάνε τότε; Τα επαρχιακά κέντρα λήψης αποφάσεων θα πρέπει να προβούν σε μια εις βάθος εκτίμηση και να διαθέσουν το γάλα σε σκόνη που έχουν στις αποθήκες», λέει ένας σχολιαστής.

«Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση δεν παρέχει έγκαιρη ενημέρωση. Οι οδηγοί των οχημάτων μεταφοράς γάλακτος ήταν αυτοί που “ενημέρωσαν” τον κόσμο για την αναστολή των παραδόσεων», λέει ένας άλλος.

Το άρθρο δεν πραγματοποιεί καμία υπόθεση ως προς το γιατί προέκυψε η τρέχουσα κατάσταση. Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα Invasor ασχολήθηκε με ένα παρόμοιο ζήτημα στο Ciego de Ávila, όπου η έλλειψη γάλακτος είναι χρόνιο πρόβλημα. Οι διευθυντές του κλάδου αποκάλυψαν ότι πολλοί παραγωγοί, δεδομένων των μη πληρωμών από το κράτος και της χαμηλής τιμής που λαμβάνουν για το προϊόν, η οποία δεν καλύπτει καν το κόστος, αποφάσισαν ότι είναι προτιμότερο να πληρώνουν το πρόστιμο των 10 πέσος ανά λίτρο απαράδοτου γάλακτος και να το πουλάνε στην μαύρη αγορά, όπου μπορούν να λαμβάνουν έως και 100 πέσος.

Ένας άλλος σχολιαστής της επίσημης εφημερίδας διαμαρτύρεται: «Τι ανέχεια και έλλειψη πόρων! Δεν έχω επισκεφθεί καμία χώρα, όσο υπανάπτυκτη και αν ήταν, που να έπρεπε να επινοήσει τόσα πολλά για να εγγυηθεί ένα ποτήρι γάλα σε ένα ελάχιστο ποσοστό του πληθυσμού της. Αυτό το προϊόν μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε σε ένα παντοπωλείο.»

πηγή

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights