Σουηδία: Χρονιά-ρεκόρ το 2022 σε δολοφονίες με πυροβόλα όπλα από εγκληματικές συμμορίες μεταναστών

Ο αριθμός των δολοφονιών που διαπράχθηκαν με πυροβόλα όπλα στη Σουηδία έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ φέτος, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση της Στοκχόλμης.

«Ο αριθμός των θανατηφόρων πυροβολισμών έχει αυξηθεί και σημειώσει άλλο ένα αιματηρό ρεκόρ φέτος», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρόμερ. Σύμφωνα με τον υπουργό, 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πυροβόλα όπλα το 2022 μέχρι στιγμής.

Ο αριθμός έχει ήδη ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 48 του περασμένου έτους. Τότε, το Reuters ανέφερε ότι υπήρχαν 61 περιοχές σε όλη τη Σουηδία, «όλες με υψηλό ποσοστό μεταναστών, οι οποίες καταγράφηκαν από την αστυνομία ως περιοχές υψηλού κινδύνου για αυξανόμενη βία συμμοριών».

Ανάμεσα σε άλλες χώρες της περιοχής, τέσσερις δολοφονίες διαπράχθηκαν με πυροβόλα όπλα στη Νορβηγία, τέσσερις στη Δανία και δύο στη Φινλανδία, σύμφωνα με την ουγγρική εφημερίδα Magyar Hirlap.

Το μεγαλύτερο μέρος της ένοπλης βίας έχει αποδοθεί στον μεγάλο μεταναστευτικό πληθυσμό της Σουηδίας. Το 2020, ο Αναπληρωτής Αρχηγός της Εθνικής Αστυνομίας Mats Löfving, ο οποίος έχει τοποθετηθεί εκ νέου στο Τμήμα της Ειδικής Εισαγγελίας, είπε ότι υπάρχουν 40 φατρίες μεταναστών που δρουν στη Σουηδία και είναι υπεύθυνες για μεγάλο ποσοστό της βίας στη χώρα.

«Αυτές οι φατρίες έχουν έρθει στη Σουηδία αποκλειστικά για το οργανωμένο έγκλημα. Δουλεύουν για να αποκτήσουν δύναμη, έχουν μεγάλη ικανότητα για βίαιη δράση και θέλουν να βγάλουν χρήματα. Και το κάνουν αυτό μέσω εμπορίου ναρκωτικών, βίαιων εγκλημάτων και εκβιασμών», είπε ο Löfving, συνεντευξιαζόμενος στη σουηδική τηλεόραση.

Επιπλέον, τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν και τα 5.000 μέλη συμμοριών στη Σουηδία είναι μετανάστες, είτε πρώτης είτε δεύτερης γενιάς.

Ο Strömmer είπε ότι αυτές οι δολοφονίες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η βία διαπερνά ολόκληρα μέρη της κοινωνίας και το οργανωμένο έγκλημα είναι επίσης αισθητό.

Πέρυσι, 45 άνθρωποι πυροβολήθηκαν στη Σουηδία, σε σύγκριση με 17 το 2012, σύμφωνα με το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο για την Πρόληψη του Εγκλήματος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συγκροτεί ειδικό όργανο εντός του υπουργείου για τον συντονισμό της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

«Καμία αξιοπρεπής κοινωνία δεν μπορεί να δεχτεί ότι κάθε εβδομάδα κάποιος πυροβολείται στους δρόμους», υπογράμμισε ο Strömmer.

Η Σουηδία έχει γίνει εδώ και καιρό διεθνές πρωτοσέλιδο για τη μεταμόρφωσή της από μια φιλήσυχη κοινωνία σε αυτό που η γερμανική εφημερίδα Bild έχει χαρακτηρίσει ως την «πιο επικίνδυνη χώρα στην Ευρώπη».

«Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο οκτώ άτομα ανά 1 εκατομμύριο πέφτουν θύματα δολοφονικής βίας. Στη Σουηδία, ο αριθμός το 2020 ήταν 12 άτομα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. Όσον αφορά τα θύματα πυροβόλων όπλων, η διαφορά μεταξύ Ευρώπης και Σουηδίας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Στην ΕΕ, κατά μέσο όρο 1,6 άνθρωποι ανά εκατομμύριο πεθαίνουν από πυροβολισμούς — στη Σουηδία ο αριθμός είναι 4, σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι», έγραψε η Bild το 2021.

Η προηγούμενη σουηδική κυβέρνηση, με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες, ενίσχυσε σημαντικά την αστυνομία και αύξησε τις ποινές για εγκλήματα που διαπράττονται με πυροβόλα όπλα, αλλά δεν κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση των εγκληματικών οργανώσεων.
Ένας συνασπισμός δεξιών κομμάτων, που κέρδισε την πλειοψηφία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου, έχει υποσχεθεί σκληρότερα μέτρα κατά του εγκλήματος. Προβλέπει τη δημιουργία ζωνών όπου θα μπορούν να συλλαμβάνονται και να ελέγχονται ύποπτοι, διπλασιασμός των ποινών για αδικήματα που συνδέονται με εγκληματικές οργανώσεις και επέκταση των εξουσιών των αρχών στην δίωξη του εγκλήματος.

Πηγή: https: rmx.news

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights