Το Πεκίνο περνάει στην αντεπίθεση στον πόλεμο των μικροτσίπ

Ξεκινάει έρευνες με στόχο την αμερικανική βιομηχανία Micron Technology

Από το kathimerini.g

Την περασμένη εβδομάδα, όταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κίνας υποδέχονταν δεκάδες Αμερικανούς και Ευρωπαίους επιχειρηματίες σε διάφορα οικονομικά φόρουμ, το μήνυμά τους ήταν σαφές: η Κίνα είναι ανοικτή για επιχειρήσεις. Λίγες μέρες μετά, όμως, οι τρομερές ρυθμιστικές αρχές της διεμήνυσαν κάτι εντελώς διαφορετικό. Το Πεκίνο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ερευνών στην κορυφαία αμερικανική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών Micron Technology με αντικείμενο την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το μέτρο, που πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν αναμενόμενο, αποτελεί τη σημαντικότερη κίνηση αντεκδίκησης της Κίνας κατά της Ουάσιγκτον και της προσπάθειάς της να εμποδίσει την πρόοδό της στους μικροεπεξεργαστές της υψηλότερης τεχνολογίας. Η κινεζική ρυθμιστική αρχή του Ιντερνετ εξήγησε πως το ζητούμενο των ερευνών είναι «η ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας των υποδομών πληροφορίας». Η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε την έρευνα «σύνηθες ρυθμιστικό μέτρο» και εξήγησε ότι επικεντρώνεται σε προϊόντα που μπορούν να πλήξουν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η Micron Technology έχει έδρα στο Αϊντάχο και παράγει μικροεπεξεργαστές μνήμης που χρησιμοποιούνται σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, κέντρα δεδομένων, αυτοκίνητα και σε διάφορα ηλεκτρονικά είδη. Εχει οικοδομήσει δεσμούς με την Κίνα εδώ και χρόνια και για την Αμερική είναι το έμβλημα της κυρίαρχης θέσης της στη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών. Τώρα, όμως, παγιδεύτηκε στη φιλοδοξία της Κίνας να αποκτήσει αυτάρκεια στην υψηλή τεχνολογία. Ο Τζέιμς Ρις, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Αϊντάχο, απέδωσε την κίνηση της Κίνας σε προσπάθειά της να υπονομεύσει τη θέση των ΗΠΑ στον κλάδο. Σε σχετική ανακοίνωσή του τόνισε πως «η κίνηση δείχνει στον αμερικανικό λαό τι είναι η Κίνα, μια επιθετική χώρα που δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ πραγματικά για την οικονομική συνεργασία». Η είδηση οδήγησε τη μετοχή της Micron σε πτώση 6%, ενώ η ίδια η Micron ανακοίνωσε πως οι επιχειρήσεις στην Κίνα λειτουργούν φυσιολογικά και «συνεργάζεται πλήρως» με τις Αρχές.

Τα αντιφατικά μηνύματα της Κίνας αντανακλούν τις λεπτές ισορροπίες που προσπαθεί να κρατήσει η ηγεσία της. Επιχειρεί να στηρίξει μια οικονομία που αγωνίζεται ακόμη για την επανεκκίνησή της ύστερα από τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών και παράλληλα προσπαθεί να παρουσιασθεί άκαμπτη και ανυπότακτη απέναντι στην εχθρότητα της Ουάσιγκτον. Εχουν προηγηθεί τον Οκτώβριο οι δραστικοί περιορισμοί που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην κινεζική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών, μερικοί εκ των οποίων πλήττουν τους ανταγωνιστές της Micron.

Η Micron άνοιξε την πρώτη κινεζική μονάδα το 2006 στην πόλη Σιάν. Απασχολεί περίπου 3.000 υπαλλήλους σε όλη τη χώρα που εργάζονταν μεταξύ άλλων στην εξυπηρέτηση πελατών και στις πωλήσεις. Εχει κέντρο στη Σαγκάη όπου και σχεδιάζονται τα μικροτσίπ και υποκαταστήματα στο Πεκίνο και στη Σεντζέν. Τώρα όμως που η Κίνα προωθεί πιο επιθετικά το φιλόδοξο σχέδιό της να αναδειχθεί σε παγκοσμίως ανταγωνιστική δύναμη στην τεχνολογία, η Micron βρίσκεται στο κέντρο του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ. Το 2018 το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε να διεξάγει έρευνες σε βιομηχανίες μικροεπεξεργαστών της Κίνας και της Ταϊβάν τις οποίες και κατηγόρησε ότι κλέβουν εμπορικά μυστικά της Micron. Σημειωτέον ότι μία από τις επιχειρήσεις αυτές παραδέχθηκε την ενοχή της, ενώ για τις άλλες οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τη Χούι Χε, επικεφαλής της Omdia, εταιρείας ερευνών για θέματα τεχνολογίας, τα τελευταία δύο χρόνια η Micron έχει δώσει «σαφή σημάδια» της πρόθεσής της να μειώσει την έκθεσή της στην Κίνα. Η ίδια εκτιμά πως η εν λόγω βιομηχανία επιδεικνύει ιδιαίτερη διάθεση να συντονιστεί με την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. Πράγματι από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους η Micron άρχισε να μειώνει το προσωπικό της στην Κίνα και να περιορίζει τις επιχειρήσεις της στο κέντρο σχεδιασμού των μικροτσίπ στη Σαγκάη. Οπως πολλές άλλες δυτικές βιομηχανίες του είδους, είχε ισχυρή παρουσία στην Ασία με πολλές μονάδες παραγωγής, μεταξύ άλλων στη Σιγκαπούρη και στην Ταϊβάν. Προσφάτως, όμως, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επενδύσει 100 δισ. δολ. σε μονάδα παραγωγής στη Νέα Υόρκη. Και ο πρόεδρος Μπάιντεν τη χαιρέτισε ως «μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην αμερικανική ιστορία».

πηγή

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights