Η Ελλάδα αποτελεί την ντροπή της μαιευτικής παγκοσμίως

Παγκόσμιο ρεκόρ: Έξι στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική τομή, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό για τις γεννήσεις με καισαρική το 15%.

Ο ΠΟΥ δεν είναι ενάντια στην καισαρική, κα­θώς μπορεί να σώσει ζωές. Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτήν αλλά μόνο αν δεν υπάρ­χει άλλη λύση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη χώρα μας το 2021 έγιναν 33.619 φυσιολογικοί τοκετοί (ποσοστό 39,4%) έναντι 51.594 τοκετών με καισαρική τομή (60,45%).

Οι καισαρικές τομές υπερτερούν των φυσιολογικών τοκετών σε χώρες όπως η Κούβα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Βενεζουέλα, το Ιράν, η Τουρκία, η Βραζιλία, η Αίγυπτος κ.ά.

Η Ελλάδα ξεπέρασε όλες αυτές τις χώρες και κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό άνω του 60%…

Τα ίδια θλιβερά ποσοστά παρουσιάζει μόνον η Κύπρος.

Το πολύ υψηλό ποσοστό καισαρικών τομών οφείλεται κυρίως στην ευκολία που παρουσιάζει για τους γιατρούς αλλά και για τις γυναίκες, αφού ένας κολπικός τοκετός χωρίς παρεμβάσεις μπορεί να διαρκέσει ώρες και δεν προγραμματίζεται.

Η Ελλάδα είχε βρεθεί και στο παρελθόν στο μικροσκόπιο επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επισκέφθηκαν τη χώρα μας και παρέδωσαν πόρισμα στο ελληνικό υπουργείο Υγείας, περιγράφοντας ένα σύστημα που στήθηκε για να «βολεύει» τους εμπλεκόμενους, αλλά εκθέτει την επιστημονική κοινότητα η οποία καλείται να εξηγήσει για ποιο λόγο οι Ελληνίδες «δυσκολεύονται» να γεννήσουν φυσιολογικά το παιδί τους.

Οι ειδικοί αναζήτησαν τα «κίνητρα» για την προτίμηση μιας καισαρικής τομής έναντι του φυσιολογικού τοκετού. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, μία προγραμματισμένη καισαρική τομή ολοκληρώνεται σε τρεις ώρες, σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό που μπορεί να διαρκέσει και 12 ώρες. Το πόρισμα του ΠΟΥ επικαλείται παλαιότερη έρευνα, σύμφωνα με την οποία στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας σπάνια γίνονται καισαρικές τομές την Κυριακή (οι περισσότερες γίνονται Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο). Στο ΕΣΥ σπάνια γίνεται καισαρική τομή το Σάββατο. Επιπλέον, το 70% των καισαρικών τομών γίνεται το «βολικό» ωράριο 8 π.μ. με 4 μ.μ. Το πόρισμα αναφέρεται και σε οικονομικά κίνητρα, σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικές αμοιβές των γυναικολόγων είναι μεγαλύτερες όταν πρόκειται για καισαρική τομή.

Η κύρια ευθύνη, ανήκει στους γιατρούς. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι όταν η μέθοδος αυτή επιλέγεται για τους παραπάνω λόγους και όχι επειδή επιβάλλεται από τις περιστάσεις, τότε οι γυναίκες στερούνται την ικανοποίηση του φυσιολογικού τοκετού.

Μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της ανευθυνότητας και της ασυνειδησίας όταν ενημερωθεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στην υγεία του παιδιού αλλά και της μητέρας, διότι πρόκειται για μια πρακτική όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη.

Κάθε φορά που ένας γιατρός αποφασίζει ένα πρόωρο τοκετό, χωρίς να συντρέχουν ιατρικοί λόγοι (είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πλέον κάποιες ημερομηνίες, όπως Χριστούγεννα, Δεκαπενταύγουστος, δεν γεννιούνται παιδιά, εκτός από κάποιες φιλότιμες εξαιρέσεις ή αν πρόκειται για το παιδί κανενός πολιτικού ή κανενός “εξέχοντος” παράγοντα) αυξάνει εν γνώσει του τους κινδύνους αυτό το παιδί και η μητέρα του να αρρωστήσουν. Το μωρό δεν θα θηλάσει, δηλαδή θα προσβληθεί από περισσότερες πρώϊμες λοιμώξεις, αλλεργίες, θα βρεθεί σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα για άσθμα, υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία, χαλασμένα δόντια, αποφρακτική άπνοια στον ύπνο, καρκίνο. Η μητέρα δεν θα θηλάσει, δηλαδή θα κινδυνέψει πιο πολύ από επιλόχειο κατάθλιψη, διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, οστεοπόρωση, καρκίνο μαστού, καρκίνο ωοθηκών, παχυσαρκία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δεδομένα από περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά από την εθνική βάση δεδομένων της Δανίας. Εξετάστηκαν αρχεία 35 ετών, από το 1977 μέχρι το 2012. Όσα παιδιά είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή, είχαν, συγκριτικά με εκείνα που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό,

– 46 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ανοσοανεπάρκεια
– 23 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες για διάγνωση άσθματος
– 20 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες για φλεγμονώδη νόσο εντέρου
– 17 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες για διάγνωση λευχαιμίας
– 11 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες για νόσο συνδετικού ιστού
– 10 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες για ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η καισαρική τομή είναι η αιτία για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας όπως ο σακχαρώδης διαβήτη τύπου Ι, η αλλεργική ρινίτιδα, αλλά και αυτισμό, καρδιακές παθήσεις, αλλεργίες, κ.ά.

Δείτε και τα κάτωθι:

Καισαρική τομή και αυτισμός:υπάρχει συσχέτιση;

Καισαρική και παχυσαρκία: Ποια είναι η σχέση τους;

Καισαρική: υποθήκη στην υγεία των παιδιών μας

Καισαρική και καρδιαγγειακές παθήσεις

Πως η καισαρική τομή και οι παρεμβάσεις στη διάρκεια του τοκετού επηρεάζουν το θηλασμό και την υγεία του παιδιού

elladakosmos.gr

Κοινοποίηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights