Τα ιατρικά λάθη στην Ελλάδα

΄Παρ’ όλο που στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο σύστημα καταγραφής των ιατρικών λαθών, σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου, το 70% των Ελλήνων ανησυχεί ότι θα υποστεί τις συνέπειες ενός ιατρικού σφάλματος. Στην ίδια έρευνα το 13% δηλώνει ότι έχει ήδη υπάρξει θύμα ιατρικού σφάλματος σε νοσοκομείο.

Δηλαδή επτά στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για κάποιο ιατρικό σφάλμα. Καθόλου μικρό ποσοστό. Μία αιτία για ένα τόσο μεγάλο ποσοστό είναι το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν “δηλητηριαστεί” από τη δυσπιστία και την καχυποψία προς όλους, εξαιτίας της κομματοκρατίας και του μεγάλου ποσοστού διαφθοράς του ελληνικού κράτους. Μία άλλη είναι ότι πράγματι γίνονται ιατρικά λάθη και δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για τον περιορισμό τους. Διότι, το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύστημα καταγραφής τέτοιων λαθών δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται. Κάναμε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, για τον σκοπό αυτό, και διαπιστώσαμε ότι είτε δεν αναφέρονται καθόλου αριθμός ιατρικών λαθών για την Ελλάδα είτε αναφέρεται ο “μαγικός” αριθμός 6000!

Μπορείτε να δείτε ενδεικτικά εδώ εδώ εδώ εδώ εδώ

Και ο αριθμός είναι μαγικός διότι δεν προκύπτει από πουθενά!

Επειδή όπως προναφέραμε στην Ελλάδα δεν υφίσταται η καταγραφή των ιατρικών λαθών, υποπτευόμαστε ότι ”κάποιοι” το υπολόγισαν ως εξής:

Αναζήτησαν την έρευνα για τα ιατρικά λάθη στις ΗΠΑ.

Στη χώρα αυτή, ο αριθμός των σχετικών θανάτων ξεπερνούσε τις 250.000 τον χρόνο. Δείτε εδώ, εδώ και εδώ

Επίσης, τα ιατρικά σφάλματα είναι η τρίτη κορυφαία αιτία θανάτου στις ΗΠΑ.

Πίσω από τη μελέτη αυτή βρίσκονται οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Μάρτιν Μάκαρι. Η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» και με βάση τα συμπεράσματά της προκύπτει ότι σχεδόν το 10% των συνολικών θανάτων οφείλονται σε ιατρικά σφάλματα, είτε στη διάγνωση, είτε στη διαδικασία της επέμβασης, είτε της θεραπείας, είτε σε κάποια άλλη φάση της ζωής του ασθενούς. Ο ακριβής αριθμός τους ξεπερνά τις 250.000.

Υπολόγισαν, λοιπόν, το ποσοστό θανάτων από ιατρικά λάθη στις ΗΠΑ και, ακολούθως, υιοθέτησαν αυθαίρετα το ίδιο ποσοστό για την Ελλάδα!

Οπότε με βάση αυτό το ποσοστό, κατέληξαν στον αριθμό 7.500. Ε, είπαν, ρίξ’ το λίγο και κάν’ το στρογγυλό: 6.000 και τελειώσαμε…

Δηλαδή η Ελλάδα έχει λιγότερα ιατρικά λάθη στο σύνολο από τα λάθη ιατρών που επιφέρουν τον θάνατο ασθενών στις ΗΠΑ!!!

Ποιος είναι ο αριθμός των ιατρικών λαθών στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ σε ιατρικό forum με ημερομηνία 22-23/6/2000, το οποίο υπάρχει ακόμη στο διαδίκτυο, για το θέμα των ιατρικών λαθών στην Ελλάδα αναφέρονται νούμερα τα οποία είναι σύμφωνα με τα ποσοστά της έρευνας που έγινε στις ΗΠΑ και είναι τα εξής:

”ότι περίπου 20-30 ασθενείς πεθαίνουν κάθε μέρα στην Ελλάδα και περίπου 200 παθαίνουν καθημερινά σοβαρές βλάβες στην υγεία τους, εξαιτίας ιατρικών λαθών”. Μπορείτε να την δείτε εδώ

Για να κάνουμε και εμείς μερικές πράξεις, πολλαπλασιάσαμε τους 20 με 30 που πεθαίνουν κάθε ημέρα από ιατρικά λάθη και το αποτέλεσμα μας βγάζει από: 7.300 έως 10.950 θανάτους τον χρόνο.

Για τις δε σοβαρές βλάβες από λάθη των ιατρών, πολλαπλασιάσαμε το 200 που δίνει η έρευνα με το 365 και μας βγαίνει ο αριθμός των 73.000 ασθενών το χρόνο.

Άρα, ακόμη και με αυτά τα στοιχεία, τα ιατρικά λάθη στην Ελλάδα θα ξεπερνούσαν τις 80.000 ετησίως.

Όμως και αυτά τα στοιχεία που δόθηκαν στο ιατρικό forum δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πρώτον, διότι, όπως είπαμε, δεν υπάρχει στη χώρα σύστημα καταγραφής.

Δεύτερον, διότι τα στοιχεία συμπίπτουν αναλογικά με τα ποσοστά ιατρικών λαθών στις ΗΠΑ. Είναι δηλαδή μια στατιστική εκτίμηση που βασίζεται σε δεδομένα των ΗΠΑ.

Στα συμπεράσματα της έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, αναφέρεται ότι ”κάτι αντίστοιχο είναι πολύ πιθανό να ισχύει και σε άλλες χώρες, πάντα μιλώντας για τον Δυτικό κόσμο. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που ακόμη δεν έχει μετρηθεί. Όσο για τις αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες, σε αυτές το πρόβλημα των θανατηφόρων ιατρικών λαθών είναι ακόμη χειρότερο”.

Επειδή η Ελλάδα είναι σίγουρα στις ”αναπτυσσόμενες και φτωχότερες χώρες” τα πράγματα είναι σίγουρα πολύ χειρότερα.

Λαμβάνοντας υπόψιν την γενικότερη εικόνα της χώρας και το ότι σε κάθε έρευνα που δημοσιεύεται η Ελλάδα είναι πάντα στις χειρότερες θέσεις (δείτε έρευνες εδώ), δεν θα μας εξέπληττε τα ιατρικά λάθη στην Ελλάδα να είναι τα διπλάσια, δηλαδή 160.000 το χρόνο. Φυσικά τα ιατρικά λάθη μπορεί να είναι περισσότερα.

Αρκεί και μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι τα διαγνωστικά μέσα, που έχει στη διάθεσή του ο μέσος γιατρός στις ΗΠΑ, είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο προηγμένα από οπουδήποτε αλλού, αλλά και την νοοτροπία που κυριαρχεί στη χώρα μας.

Διαβάζουμε στο onmed.gr ότι οι Έλληνες γυναικολόγοι είναι δεύτεροι σε καταγγελίες για ιατρικά λάθη ( δείτε εδώ). Δείτε και το ”Η Ελλάδα αποτελεί την ντροπή της μαιευτικής παγκοσμίως” εδώ.

Και παρ’ ότι στην Ελλάδα γίνονται δεκάδες χιλιάδες ιατρικά λάθη ετησίως, αυτό δεν σημαίνει ότι εκδικάζονται. Διότι αφενός υπάρχει ένα 30% που είναι ανυποψίαστο αλλά κυρίως διότι η διαδικασία απόδοσης της δικαιοσύνης είναι τόσο αργή που ισοδυναμεί με αρνησιδικία (δείτε την Έρευνα: Στην Ελλάδα η πιο αργή Δικαιοσύνη της Ε.Ε. εδώ) Αλλά ακόμη και όταν μετά από χρόνια εκδικαστεί μια υπόθεση δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δικαιωθείς. Δείτε την έρευνα για την ποιότητα της δικαιοσύνης (εδώ). Βεβαίως πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος της δικαστικής διαμάχης στο οποίο ο πιο φτωχός λαός στην Ευρώπη, μετά τους Αλβανούς και τους Βούλγαρους (δείτε εδώ) είναι δύσκολο να ανταποκριθεί.

Θα έλεγε κανείς το αυτονόητο: ότι κάτι πρέπει να γίνει για τα ιατρικά λάθη.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και συστηματική καταγραφή στο ζήτημα των ιατρικών λαθών, ώστε να επικρατήσει μια άλλη κουλτούρα, που θα διευκολύνει τους γιατρούς να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να εξαλειφθούν τα ανθρώπινα λάθη από την ιατρική, αλλά μπορούν να βελτιωθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα, τα «δίκτυα» ασφαλείας και οι νοοτροπίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των σφαλμάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία από μη κερδοσκοπική οργάνωση Health First Europe, αν οι γιατροί παραδέχονταν τα λάθη τους και με κάποιον τρόπο καταγράφονταν ώστε να αποφευχθούν παρόμοια λάθη στο μέλλον, υπήρχε περίπτωση να μειωθούν κατά 3,2 εκατομμύρια οι μέρες νοσηλείας των ασθενών, να προκαλούνται 260.000 λιγότερες περιπτώσεις αναπηρίας και 95.000 λιγότεροι θάνατοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει το να παραδέχονται τα λάθη τους οι γιατροί και να καταγράφονται. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από μόνο του.

Είναι απαραίτητη η δημιουργία ανεξάρτητου εποπτικού οργάνου για την εξέταση ιατρικών λαθών και παραπόνων πανελλαδικά καθώς και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων παρακολούθησης των νοσοκομείων. Το 2017 το προανήγγειλε ο υπουργός υγείας Ξάνθος (δείτε εδώ) Δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Σήμερα στο protothema.gr διαβάσαμε άρθρο με τίτλο: Δεκάδες Έλληνες γιατροί κάθε χρόνο στα δικαστήρια για ιατρικά λάθη

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα το θέμα της Ιατρικής Ευθύνης και των μηνύσεων και αγωγών που δέχονται οι γιατροί με την κατηγορία της ιατρικής αμέλειας.

Οι πέντε πρώτες ειδικότητες ιατρικής με τις περισσότερες καταγγελίες για ιατρικά σφάλματα, ειναι Γυναικολογία, Γενική Χειρουργική, Αναισθησιολογία, Επείγουσα Ιατρική και Ακτινολογία. Από την πλευρά τους, οι γιατροί για να μειώσουν τον κίνδυνο, στην πλειονότητά τους (9 στους 10) δίνουν περισσότερη προσοχή στα φάρμακα και στις διαγνωστικές μεθόδους, ασκώντας αμυντική ιατρική. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά οδηγεί σε εκούσια κατάχρηση των ιατρικών υπηρεσιών και στην αύξηση της ιατρικής δαπάνης.”

ολόκληρο το άρθρο εδώ

Τι έκανε ο σημερινός υπουργός υγείας Πλεύρης για τα ιατρικά λάθη; Μήπως έστω και τώρα προεκλογικά προαναγγείλει όπως ο άλλος, ο Ξάνθος, την ”δημιουργία ανεξάρτητου εποπτικού οργάνου για την εξέταση ιατρικών λαθών”;

”Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης που προώθησε εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. Όπως είπε, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του ΠΙΣ, ψηφίστηκε ρύθμιση με την οποία περιορίζεται η αστική ευθύνη των γιατρών για περιστατικά COVID λόγω της επείγουσας ιατρικής ανάγκης. Σημείωσε μάλιστα ότι το συνολικό θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να συζητηθεί από την αρχή.”

Τι έκαναν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας;

Προφανώς για να μην ασχολούνται με το θέμα ούτε η κυβέρνηση ούτε τα κόμματα αλλά ούτε οι ιατρικοί σύλλογοι το ζήτημα των ιατρικών λαθών δεν υπάρχει!

ΥΓ. Έρευνα με τίτλο «Organisational Culture and Patient Safety» που έγινε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος έδειξε ότι περίπου οι μισοί γιατροί στα ελληνικά νοσοκομεία έχουν κάνει τουλάχιστον ένα λάθος τον τελευταίο μήνα, ενώ το 4% ανέφερε ότι έκανε περισσότερα από 4 λάθη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σημαντικότερη αιτία των ιατρικών σφαλμάτων είναι η έλλειψη ομαδικότητας μεταξύ των γιατρών.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες γιατροί κάνουν λιγότερα λάθη από τους άνδρες. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση είναι ότι οι έμπειροι γιατροί κάνουν περισσότερα λάθη.

Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι βγάζουν πιο γρήγορα συμπεράσματα από έναν νέο γιατρό που θα ακούσει πιο εύκολα τις συμβουλές και παρατηρήσεις των συναδέλφων του και έτσι, μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα.
Πολλές φορές, λάθη γίνονται και από την εξουθένωση των γιατρών, με αποτέλεσμα να πέφτει η απόδοσή τους και δεν μπορούν να εκτιμήσουν σωστά την κατάσταση.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται είναι η χορήγηση λανθασμένης δοσολογίας φαρμάκου και η λανθασμένη διάγνωση.

elladakosmos.gr

Κοινοποίηση

One thought on “Τα ιατρικά λάθη στην Ελλάδα

  • 17 Μαρτίου, 2023, 11:05 πμ
    Permalink

    Ζωή στη σημερινή Ελλάδα: Μια Ρώσσικη Ρουλέτα για Κορόϊδα!

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights